Bulgaristan Yatırımcı Programıyla Vatandaşlık

Avrupa Birliğinin en genç üyesi Bulgaristan zengin kültürel ve tarihsel yapısı, sıcak iklimi ve Avrupa kıtasındaki muazzam lokasyonu dikkat çekici bir ülke konumunda. Bulgaristan’da devlet tahvili alarak yatırım yapanlar, ülkenin vatandaşlığını almak için ilk adımı da atmış oluyorlar.

2007’de Avrupa Birliğine girdikten sonra 2009 yılında yürürlüğe giren Bulgaristan Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı ile Bulgaristan’dan devlet tahvili alan kişiler uzun süreli oturum izni alabilmektedirler.

Bulgaristan Merkez Bankasından 512 milyon Euro (1 Milyon Bulgar Levası) değerinde devlet tahvili alan yatırımcılara sürekli oturum izni verilmektedir.  Devlet tahvili portföyü 5 yıl süreli yatırım dönemini kapsamaktadır. Bunun dışında başka bir ödeme yapılmamaktadır. 5 yıllık dönemin sonunda, 1 milyon Bulgar Levası (512 milyon €) tutarı herhangi bir faiz tahakkuk ettirmeksizin yatırımcıya geri ödemesi yapılmaktadır. Bu yatırım tamamen Bulgaristan Devletinin devlet tahvilleri garantisi altındadır.  

Devlet tahvili alanlar 5 yıl sonunda Bulgaristan vatandaşlığına geçebilme imkanına sahip olmakla birlikte yatırım miktarını arttırarak süreci hızlandırmak da mümkündür. Bu konuda detaylı bilgi Bulgaristan Konsolosluğundan alınabilmektedir.

Bulgaristan Yatırımcı Programıyla vatandaşlık alımı uygulamasının avantajları:

  • Yatırım Bulgaristan Devletinin garantisi altında olduğundan herhangi bir risk içermemektedir.
     
  • Yatımcılar aile bireylerine de oturum izni alabileceklerdir.
     
  • Bulgaristan’a yerleşme şartı bulunmamaktadır.
     
  • Dil bilme şartı aranmamaktadır.
     
  • Yapılan yatırımın 5 yıl sonra geri ödemesi yapılmaktadır.
     
  • Mevcut TC vatandaşlığından çıkma zorunluluğu yoktur. Bütün şartlar karşılandığı takdirde çifte vatandaşlık mümkün olabilmektedir.

Birçok Avrupa ülkesinin emlak yoluyla vatandaşlık verdiği şu günlerde Bulgaristan Yatırımcı programı emlak alma zorunluluğu olmadan oturum izni ve akabinde vatandaşlık almak isteyen yatırımcılar için cazip koşullar sunmaktadır. Bulgaristan Yatırımla Vatandaşlık Programı ülkede yerleşim şartı içermemektedir. Eğer yatırımcı kişi, aile bireylerine de vatandaşlık almak istiyorsa, bunlar ekstra ücretlere tabi olabilmektedir.

Yatırımcı programı ile vatandaşlık uygulamasına başvuran kişilerin aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir.

  • Geçerli pasaport
     
  • Yatırımcı fonlarının kaynağının destekleyen belgeler
     
  • Temiz sabıka kaydı
     
  • Yatırım ve teslim yetkisinin beyanı

 

Vatandaşlık için gereken koşullar

  • 18 yaşından büyük olmak
     
  • Geçmiş 5 yıl içinde sürekli oturum iznine sahip olmak ve geçerli bir ikamet adresi
     
  • Bulgaristan’dan alınacak temiz sabıka kaydı

Yatırımcı Programı yoluyla Bulgaristan oturum İzni ne kadar zamanda çıkar?

Yatırımcı programı çerçevesinde oturum izni almanın süresi Bulgaristan resmi makamlarının inisiyatifinde olup genellikle ortalama 30 iş günü içinde oturum izni alınabilmektedir. 2 yıl gibi daha kısa sürelerde de vatandaşlık için başvuru yapılabilmekle birlikte bu durum yatırım miktarını ve şartlarını değiştirebilmektedir. Devlet onaylı yatırımların yanında bankalardan diğer yatırım seçenekleri hakkında bilgi alınabilmektedir

Yatırım Programıyla Bulgaristan oturum izni için gerekli evraklar

Bulgaristan oturum izni D vize türündedir ve yatırımcılar için vatandaşlık almanın ön koşullarından biridir. Başvurular Bulgaristan Konsolosluğuna yapılabilmektedir. Ülkeye giriş yapıldıktan sonra oturum kartının yabancılar şubesinden alınması gerekecektir.

Gerekli evrakların eksiksiz hazırlanması gerekmektedir. Eksik evraklarla yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Evraklar kısmi olarak teslim edilemezler. Doldurup teslim edilen formlar veya diğer evraklar Bulgaristan Konsolosluğuna teslim edildikten sonra düzeltme yapmak amacıyla geri alınamaz. Yeni bir başvurunun yapılması gerekir.

Gerekli evraklar:

  • Vizenin geçerlilik süresinin bittiği tarihten itibaren geçerli pasaport
     
  • Güncel 2 adet biyometrik fotoğraf
     
  • Bulgaristan D Vize Başvuru formu
     
  • Apostilli adli sicil kayıt sorgulaması
     
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt belgesi
     
  • Banka hesap özetleri gibi finansal durumu gösteren belgeler
     
  • Kira kontratı
Bulgaristan Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: www.mfa.bg/embassies/turkeygc2